AMSTERDAM - De overval op een geldtransportbedrijf waarbij dinsdagnacht mitrailleurs werden gebruikt en de daders uiteindelijk wisten te ontkomen laat zien dat het tijd is de krijgsmacht in te zetten.

Dat stelt onderhandelaar bij de militaire vakbond AFMP Edwart Lugthart in De Telegraaf.

"Dit is geweld in de hoogste orde van de geweldsspiraal en daar zijn wij beter voor toegerust", stelt hij. Hij denkt in eerste instantie aan de Koninklijke Marechaussee, maar houdt de optie open ook zwaardere onderdelen van het leger in te zetten. "Overigens moeten we niet standaard met tanks door de straten denderen."

De Nederlandse Politiebond concludeert in de krant dat de reguliere politieman niet is uitgerust om tegen dit soort misdaad op te treden. "Dat is erg zorgwekkend", stelt voorzitter van de bond Han Busker.

Rotterdam

Bij de overval in Amsterdam Zuidoost waren volgens de politie zes daders betrokken. De politie vermoedt dat ze ook waren betrokken bij een soortgelijke overval die op 4 april in Rotterdam werd gepleegd. De overvallers bliezen de pui van het gebouw op met explosieven.

Vervolgens wachtten ze de politie op om die met automatische geweren onder vuur te nemen. Een politiewoordvoerder zei woensdag dat het voor de agenten vooral neerkwam op wegduiken voor de kogelregen. Later werd verklaard dat de agenten ook terug hebben kunnen schieten.

Achtervolging

Daarbij vielen geen gewonden. Uiteindelijk vluchtten de overvallers in twee voertuigen via de A2. Bij Waardenurg knalde een voertuig op de vangrail, maar de overvallers hielden een passerende automobilist aan en pakten zijn auto af. Ook daarbij werd geschoten zonder dat er gewonden vielen.

De achtervolging ging verder tot Eindhoven. Daar namen de overvallers positie in om de agenten onder vuur te nemen en werd de achtervolging afgebroken.

Vermoed wordt dat de overvallers expres op slecht weer hebben gewacht, zodat de politie geen helikopter kon inzetten om hen te volgen.