AMSTERDAM - Universiteiten willen studenten gaan verplichten tot het volgen van colleges. Dit is één van de maatregelen die de universiteitskoepel VSNU voorstelt om ervoor te zorgen dat het niveau van studenten omhoog gaat.

Dit meldt de Volkskrant donderdag. “De toenemende internationale concurrentie vereist een cultuuromslag”, schrijft de voorzitter van universiteitskoepel VSNU, Sijbolt Noorda, vandaag aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs).

De universiteiten hekelen de ‘zesjescultuur’ in Nederland. Naast het verplicht volgen van college wordt ook deelname aan tentamens verplicht. Het aantal herkansingen wordt teruggebracht.

Selectie

Ook willen de universiteiten strenger gaan selecteren, aan de hand van de cijferlijst en een motivatiegesprek met de toekomstige student. Nu gebeurt dit ook al, maar slechts bij een klein aantal opleidingen.

Voor uitmuntende studenten willen de universiteiten een speciaal programma oprichten waar in 2014 al een op de tien studenten aan mee moet doen. Nu zou nog maar 3 procent aan een zogenoemd honours' programma deelnemen.

Door de plannen moeten studenten sneller en met hogere cijfers afstuderen. Eerder is afgesproken dat het aantal studenten dat stopt of van opleiding verandert omlaag moet.

Geld

De universiteiten hebben voor het uitvoeren van hun plannen wel geld nodig. Staatssecretaris Zijlstra lijkt volgens de Volkskrant op dezelfde lijn te zitten als de universiteiten, maar of er extra geld komt moet nog blijken.

De ministerraad neemt vrijdag een besluit over de plannen die Zijlstra voor het hoger onderwijs heeft.

Problemen

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt in een reactie op de plannen grote problemen te voorzien als universiteiten nieuwe studenten selecteren op hun eindexamencijfers van het vwo.

Het ISO is onder meer bang dat veel meer studenten naar hogescholen zullen gaan. Die zullen de toestroom niet kunnen verwerken, verwacht de studentenorganisatie.

Voorzitter Hameleers van het ISO is bang dat de universiteiten in de toekomst een ''elitaire aangelegenheid'' worden.

Ook Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, is tegen de cijferselectie voor universiteiten. De Landelijke Studentenvakbond LSVb pleit voor een betere begeleiding van de aankomende student bij zijn studiekeuze. Op die manier kan worden voorkomen dat een eerstejaars een verkeerde studie kiest en dus lage cijfers haalt en misschien afhaakt, zegt de vakbond.