EGMOND AAN ZEE - Op de stranden van Noord-Holland zijn 36 ampullen met giftige inhoud gevonden. Ze zijn gevonden langs de kust tussen Bergen en Zandvoort, maakte een woordvoerster van de politie donderdag bekend.

Dertien ampullen zijn aangetroffen in een blauwe afvalbak op het strand. De strandafgangen van Bergen aan Zee tot en met Egmond-Binnen zijn afgezet.

Ten zuiden daarvan is het strand tussen Heemskerk en Velsen-Noord afgezet. Op Zandvoort is donderdagochtend één buisje gevonden.

Het Zandvoortse strand is volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Kennemerland nog wel toegankelijk voor badgasten. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de aangespoelde buisjes op.

Egmond aan Zee

Woensdagavond werd na de vondst van veertien ampullen in Egmond aan Zee alarm geslagen. Het strand werd afgesloten. Hulpdiensten zochten woensdagavond tot het donker inviel. De zoektocht langs de kustlijn werd donderdag om zes uur hervat.

Ook bij Wijk aan Zee en bij Velsen-Noord zijn soortgelijke buisjes aangetroffen. Het is niet bekend waar ze vandaan komen. De ampullen zijn ongeveer vijf centimeter lang, zo meldt de politie.

De politie heeft bewoners van strandhuisjes geïnformeerd over de vondst en hen verzocht binnen te blijven.

Giftig

Volgens burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen, waar Egmond aan Zee onder valt, is vastgesteld dat de gevonden ampullen giftige stoffen bevatten.

Donderdagmiddag verwacht de gemeente van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) preciezer te horen welke giftige stof er in de buisjes zit.

Schadelijk

Hafkamp waarschuwt ervoor de buisjes beslist niet aan te raken. ''Het risico bestaat dat de stof juist in aanraking met water erg schadelijk kan zijn'', aldus de woordvoerster van Hafkamp.

Gevaarlijke stof strand Egmond