DEN HAAG - Het bedrijf dat de ov-chipkaart maakt, Trans Link Systems (TLS) moet beleidsbepalende taken met betrekking tot de ov-chipkaart overdragen aan een nieuwe zogenoemde ov-autoriteit.

Dat adviseert de commissie-Meijdam aan vervoersminister Melanie Schultz van Haegen.

Een woordvoerster van de commissie bevestigde woensdag berichtgeving van RTL Nieuws van die strekking. De overheden en vervoerders die bij de kaart betrokken zijn, moeten dan meedoen in die nieuwe stichting.

De commissie presenteert haar advies over een aantal ov-chipkaartvraagstukken, waaronder ook over het overstaptarief, donderdag aan de minister. Het is aan haar of ze de adviezen overneemt.

De kaart en het bedrijf erachter, TLS, liggen al tijden onder vuur. Vervoersbedrijven, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), lieten TLS eerder al weten dat er twijfels zijn ontstaan over onder meer de verantwoordelijkheid die het bedrijf neemt voor de fraudegevoeligheid en daarmee de veiligheid van de kaart.

Problemen

Sinds de invoering van de ov-chipkaart zijn er problemen met de kaart. Zo bleek vorig jaar dat studenten er niet overal mee konden reizen. Ook waren er problemen met de software die het betalingsverkeer regelt en bleek de kaart niet zo fraudebestendig als TLS deed voorkomen. Er zijn verscheidene geslaagde pogingen gedaan om de kaart te kraken.

Ook bleken leden van de SP in de Tweede kamer weken probleemloos te reizen met een pas waarvan het saldo was gemanipuleerd. Pas weken later merkte TLS de fraude op en deed het bedrijf aangifte. Ook wisten twee Groningse studenten de ov-chipkaart te kraken.