AMSTERDAM - De vervanging van drie Haarlemse rechters in een procedure van projectontwikkelaar Chipshol tegen Schiphol was onderdeel van een normale roulatie binnen de rechtbank.

Dat zeiden de twee rechters die woensdag getuigden voor de rechter-commissaris in het gerechtshof in Amsterdam.

De Chipsholzaak draaide om een conflict over de bebouwing van het Groenenbergterrein in de omgeving van Schiphol. Chipshol meent dat de rechterswissel vlak voor de uitspraak voor het bedrijf erg nadelig heeft uitgepakt.

De drie Haarlemse rechters hadden Schiphol in 2005 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Chipshol, omdat het bedrijf door een bouwverbod zijn bouwplannen vlakbij de luchthaven niet kon realiseren.

Vergoeding

Toen de rechters in 2007 de hoogte van de vergoeding zouden bepalen, werden zij vervangen door nieuwe rechters. De nieuwe rechters veroordeelden Schiphol tot een schadevergoeding van 16 miljoen euro. Chipshol had een schadevergoeding van ruim 97 miljoen euro geëist.

''Het heeft me verrast dat het zo de nadruk heeft gekregen dat ik tegen mijn zin zou zijn overgeplaatst'', zei Nol Monster, die tot het vervangen rechterstrio behoorde. ''Ik ben altijd een roulerende rechter geweest.''

Beroep

Volgens Monster had de president van de rechtbank Haarlem, Frits Bakker, destijds een beroep op hem gedaan om een aantal jaren in de strafsector te gaan werken. Daar werkten veel jonge rechters en er was behoefte aan een ervaren voorzitter. ''Blij was ik er niet mee, want ik had het naar mijn zin in de civiele sector. Maar ik heb me er onmiddellijk bij neergelegd'', zei Monster.

Bakker, die in de middag zelf getuigde, gaf dezelfde verklaring voor de rechterswissel.

Schadevergoeding

Eenmaal buiten zei Monster dat hij niet verbaasd was over de uiteindelijk bepaalde hoogte van de schadevergoeding. Deskundigen hadden het bedrag volgens hem vastgesteld. ''Je moet als rechter van verschrikkelijk goede huize komen wil je gaten kunnen schieten in een deskundigenrapport'', aldus Monster.

Ook donderdag worden nog twee rechters gehoord.