DEN HAAG - De chef van het Korps landelijke politiediensten Ruud Bik wordt plaatsvervangend korpschef van de nationale politie.

Minister Ivo Opstelten (Politie) heeft hem samen met twee andere collega's alvast aangesteld als kwartiermaker, een groepje politiechefs dat de komst van het nieuwe korps moet voorbereiden.

Dat heeft Opstelten woensdag laten weten. Voormalig hoofd van inlichtingendienst AIVD Gerard Bouman is al kwartiermaker van de nationale politie, waarvan hij ook korpschef zal worden.

Als kwartiermaker gaat Bik zich met het operationele politiewerk bezighouden, evenals Jannine van den Berg, die nu korpschef is in Kennemerland. Opstelten vond het nodig twee kwartiermakers voor het politiewerk aan te stellen omdat hier nogal veel bij komt kijken.

Wetsvoorstel

Leon Kuijs wordt kwartiermaker bedrijfsvoering. Hij was tot voor kort korpschef in Brabant Zuid-Oost en is nu voorzitter van de Raad van Korpschefs.

De vroegere Rotterdamse korpschef Aad Meijboom zal als chief information officer ook een plaats krijgen in de nationale korpsleiding. Hij doet dit werk nu ook al.

De bedoeling is dat 25 regiokorpsen begin 2012 zijn opgegaan in de nationale politie. Het kabinet heeft het wetsvoorstel onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd.