DEN HAAG - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is woensdagmiddag rond drie uur weer op gang gekomen. In de hoofdstad rijdt praktisch alles weer volgens de dienstregeling, aldus een woordvoerster van vervoerder GVB.

In Rotterdam is de staking zonder grote problemen verlopen. ''Bijna alles rijdt weer volgens dienstregeling'', zei een woordvoerder van stadsvervoerder RET.

De reizigers bleken goed op de hoogte te zijn van de actie. Vanuit Den Haag komen dezelfde geluiden, al gaat het door aflossing van ploegen wat minder snel dan gewenst, aldus de HTM.

Ongeveer 900 tot 1000 medewerkers van het openbaar vervoer uit de drie grote steden hebben woensdag aan het begin van de middag voor het gebouw van de Tweede Kamer meegedaan aan een demonstratie.

Onvrede

De staking vanaf negen uur 's ochtends tot drie uur 's middags was uit onvrede met de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet wil doorvoeren.

In Amsterdam waren het vooral toeristen die op zoek waren naar trams, metro's en bussen. Bij de klantenservice kwamen tegen de 20 telefoontjes binnen.

Of er na woensdag opnieuw acties op stapel staan, is nog niet bekend. Bestuurder Frans Szablewski van FNV Bondgenoten liet weten daarover de komende tijd na te denken. ''Er zijn leden die opnieuw en langer willen staken, maar ik vind dat we niet de reiziger moeten gaan pesten'', aldus Szablewski.

Manifestatie

Tijdens de manifestatie boden vier oppositiepartijen symbolisch een initiatiefwetsvoorstel aan dat tegemoet moet komen aan de zorgen van de ov-bedrijven en -werknemers in de grote steden.

D66, GroenLinks, SP en PvdA willen dat de steden zelf kunnen kiezen tussen het hebben van een eigen vervoerbedrijf of aanbesteden.

Acties

Vakbondsbestuurder Szablewski zegt dat de bonden na het zomerreces zullen kijken wat voor acties nog volgen. Gedurende het protest in Den Haag lag het openbaar vervoer in de drie steden stil.

Vanaf 14.00 uur gingen de stakers weer aan het werk.

Demonstratie tegen ov-bezuinigingen