AMERSFOORT - Diverse vervoersbedrijven beklagen zich over hoge kosten en gebrek aan transparantie van het bedrijf achter de OV-chipkaart. Ze eisen daarom medezeggenschap, maar worden het over de voorwaarden niet eens.

Dat blijkt uit een brief die de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, een collectief van Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus, naar Trans Link Systems (TLS) heeft gestuurd.

Het bedrijf achter de OV-chipkaart zou te hoge kosten rekenen. Ook ontbreekt het aan de nodige transparantie over hoe de onderneming de kostenstructuur heeft opgebouwd.

TLS zegt in een reactie de discussie over tarieven te kennen, maar het niet eens te zijn met het standpunt van de vervoerders. Een zegsvrouw benadrukt dat de afgelopen jaren de verliezen zijn opgevangen door de aandeelhouders (Nederlandse Spoorwegen, HTM, RET en GVB). De onderneming stelt wel verbaasd te zijn over de kritiek.

Uit onderzoek van NU.nl bleek eerder dat TLS verlieslatend is en de directie een salariëring ontvangt die boven de Balkenendenorm ligt. Dit leidde tot irritatie in het parlement en de oproep van de Socialistische Partij om de onderneming op te heffen.

Aandeelhouderschap

In de brief geven de vervoersbedrijven verder aan ook zeggenschap over TLS te willen en daarom aandeelhouder te willen worden. Volgens TLS zijn daar inmiddels onderhandelingen over gevoerd met Connexxion en ligt er een voorstel op tafel. Het vervoersbedrijf heeft dat bod echter afgeslagen.

De stap is opmerkelijk, omdat Connexxion eerder aandeelhouder was maar de aandelen juist had verkocht. Volgens een voorlichtster van het vervoersbedrijf was het bod niet acceptabel. Ook bevestigt zij tegenover NU.nl nog steeds ontevreden te zijn over de kostenafwikkeling en de gebrekkige transparantie bij TLS.