AMSTERDAM - De snelweg A2 is woensdagochtend bij knooppunt Deil in beide richtingen tot tien uur volledig afgesloten wegens een politieonderzoek.

Een auto met voortvluchtige criminelen, die eerder op de nacht een geldvervoersbedrijf in Amsterdam hadden overvallen, crashte op de snelweg. Dat meldden de politie en de ANWB.

De overvallers zijn na een wilde achtervolging door het land ontkomen en verblijven mogelijk in het buitenland. De politie raakte ze in de omgeving van Eindhoven kwijt.

Agenten moesten de achtervolging staken omdat ze werden beschoten en hun eigen leven in gevaar kwam. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

''Dat mag een wonder heten gezien het aantal keren dat op de politie is geschoten'', aldus de woordvoerder.

ww

De overvallers hebben de politie opgewacht en beschoten met mitrailleurs. De daders gingen er na de overval met zeer hoge snelheid vandoor richting Gelderland. Ze bedreigden na een ongeluk op de A2 bij Waardenburg een automobilist met een automatisch wapen en ontvreemdden zijn auto.

Na een wilde achtervolging werd de politie bij Eindhoven opnieuw bedreigd met de automatische wapens.

Verkeersinfarct

In Noord-Brabant en het midden van het land zijn woensdagmorgen lange files ontstaan na afsluiting in beide richtingen van de A2 in de buurt van Waardenburg in verband met het politieonderzoek op de A2.

Rond 11.15 uur waren alle afsluitingen opgeheven en verdwenen de files langzamerhand.

Verkeersinfarct

Op de A16, A27, A58, en A59 ontstonden lange files, sommige meer dan 20 kilometer lang. Een woordvoerster van de ANWB sprak van een verkeersinfarct.

Ook elders ontstonden files door diverse oorzaken. In totaal stond de teller om 9 uur op ruim 300 kilometer.

Hogeschoolcriminaliteit

De overval was ''hogeschoolcriminaliteit'', zei een woordvoerder van de politie. ''Dit maken we in Nederland gelukkig niet veel mee.''

Het ging om meerdere daders, hoeveel wil de politie niet zeggen. De overvallers gingen er met onbekende buit vandoor.

A2 dicht wegens achtervolging