AMSTERDAM - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft woensdag opnieuw voor een groot deel stil gelegen.

Het personeel van het GVB in Amsterdam, de RET in Rotterdam en de HTM in Den Haag heeft  tot 's middags twee uur uit onvrede gestaakt met de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet wil doorvoeren in het openbaar vervoer in de drie grote steden.

Centraal Station

De staking in het openbaar vervoer was woensdagochtend op Amsterdam Centraal Station nog niet tot iedereen doorgedrongen. Reizigers, onder wie veel toeristen, stonden vergeefs te wachten bij tram- en bushaltes.

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is woensdagmiddag rond drie uur weer op gang gekomen. In de hoofdstad rijdt praktisch alles weer volgens de dienstregeling, aldus een woordvoerster.

In Rotterdam is de staking zonder grote problemen verlopen. ''Bijna alles rijdt weer volgens dienstregeling'', zei een woordvoerder van stadsvervoerder RET. De reizigers bleken goed op de hoogte te zijn van de actie. Vanuit Den Haag komen dezelfde geluiden.

Demonstratie

Volgens Frans Szablewski, bestuurder van vakbond FNV Bondgenoten, waren in Den Haag rond half tien 80 procent van de trams en bussen terug in de stalling en zou de rest volgen. Het personeel gaat vanaf tien uur naar het Plein in Den Haag voor een demonstratie voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Ongeveer 900 tot 1000 ov-medewerkers deden volgens hem aan het begin van de middag mee aan de demonstratie.

Vakbondsbestuurder Szablewski zegt dat de bonden na het zomerreces zullen kijken wat voor acties nog volgen.