RIJSWIJK - Zwaar onweer heeft dinsdagavond plaatselijk tot overlast geleid. Het KNMI gaf tijdelijk een waarschuwing uit voor extreem weer in grote delen van het land.

Die waarschuwing werd rond een uur in de nacht van dinsdag op woensdag ingetrokken.

Het extreem warme weer van maandag en dinsdag werd, zoals voorspeld door de weerdienst, afgestraft met forse onweersbuien. Die gingen gepaard met hagel, windstoten tot 80 kilometer per uur en honderden bliksemontladingen per vijf minuten.

Nadat op dinsdagochtend onweer al voor enige overlast had gezorgd in Zeeland en Zuid-Holland, trok rond zeven uur een nieuwe, zwaardere strook met buien via het zuidwesten het land binnen.

Overlast

In de uren daarna bleek dat de stevige buien op verschillende plaatsen tot overlast leidden.

Zo was het zuiden van het land niet meer te bereiken per trein. Een boom blokkeerde het spoor tussen Vught en Boxtel, op andere plaatsen reden er geen treinen door blikseminslagen of was de bovenleiding kapot.

Vught

Vught en Boxtel lijken het zwaarst getroffen. In Vught kreeg de brandweer in korte tijd 1800 meldingen van omgevallen bomen, kapotte gasleidingen, blikseminslagen en ondergelopen straten.

Ook rond de Veluwe waren er problemen. In Apeldoorn stonden drie woningen in brand door een blikseminslag. Twee woningen aan de Gaaiweg zijn onbewoonbaar geraakt. Ook in de dorpen Putten en Ermelo zorgde bliksem voor brand.

NS

Omdat het slechte weer ruim van te voren was aangekondigd, konden de NS maatregelen nemen. Zo reden de treinen vanaf twaalf uur dinsdagmiddag in een aangepaste dienstregeling. Ook konden snel bussen worden ingezet om de gestrande reizigers in Noord-Brabant weg te halen.

Spoorwegbeheerder ProRail had woensdagochtend rond half tien de schade aan het spoor nagenoeg gerepareerd. Alleen op het traject tussen Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen kampte het bedrijf nog met een stroomstoring als gevolg van het noodweer.

Vooral in het zuiden van het land hadden de herstelploegen van ProRail in de nacht van dinsdag op woensdag de handen vol aan het weghalen van omgewaaide bomen en het herstellen van bijvoorbeeld bovenleidingen. Hoe lang het duurt voor dat alle treinen weer volgens het boekje rijden is niet bekend.

Bekijk alle lezersfoto's op NUfoto

Volg het actuele weerbericht op NU.nl/weer

Lees Twitterberichten over dit nieuws op NUlive