RIJSWIJK - Het KNMI heeft rond een uur in de nacht van dinsdag op woensdag de waarschuwing voor extreem weer ingetrokken. Wel is er nog code geel van kracht in het hele land.

Bekijk alle lezersfoto's op NUfoto

Dat betekent dat er nog altijd buien met kans op onweer over het land kunnen trekken.

De eerdere waarschuwing voor extreem weer, code oranje, die in het hele land van kracht was, had te maken met het feit dat zwaar onweer overtrok met kans op veel bliksemontladingen, windstoten tot 80 kilometer per uur en hagel.

Rijkswaterstaat waarschuwde aan het begin van de avond voor gevaarlijke situaties op de weg door zware regen- en onweersbuien met hagel. Automobilisten die niet de weg op hoefden, konden volgens de dienst beter thuisblijven. De ANWB waarschuwde voor een drukke avondspits, maar trok die waarschuwing al snel weer in.

Spoorwegen

Op een aantal spoortrajecten in het zuiden van het land hebben zich grote problemen voorgedaan als gevolg van het noodweer. Volgens de NS is het zuiden onbereikbaar via het spoor. Tussen Vught en Boxtel is het spoor versperd door een boom en er rijden geen treinen.

Tussen Sittard en Roermond rijden geen treinen door blikseminslag. Datzelfde geldt voor Eindhoven-Breda. Tussen Den Bosch en Oss is de bovenleiding stuk. De NS gaat met bussen gestrande reizigers weghalen.

Spoornetbeheerder Prorail heeft storingsploegen naar Brabant gestuurd om de problemen te verhelpen. Treinreizigers moeten volgens de maatschappij woensdagochtend rekening houden met vertragingen.

Zwaar getroffen

Meerdere steden zijn bijzonder zwaar getroffen door het noodweer. Dat geldt onder meer voor Vught en Boxtel. Binnen korte tijd kregen brandweer en politie in Vught 1800 meldingen binnen van omgevallen bomen, kapotte gasleidingen, blikseminslagen en ondergelopen straten.

In Boxtel zijn op meerdere locaties bomen op woningen terechtgekomen. Voor zover bekend zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd, maar de ravage is groot. Straten liggen bezaaid met takken en bomen die onder meer op auto's terecht zijn gekomen. Sommige bomen hebben in hun val gasleidingen mee omhoog getrokken die daardoor zijn geknakt.

De brandweer heeft assistentie gekregen van korpsen uit de omgeving.

Volg het actuele weerbericht op NU.nl/weer

Lees Twitterberichten over dit nieuws op NUlive