DEN HAAG - De twee leden van de raad van toezicht van Hogeschool Inholland die nog aangebleven waren treden vrijdag terug.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) maakte dat dinsdag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De twee waren aangebleven toen begin dit jaar de raad van toezicht opstapte nadat Inholland in opspraak was geraakt door diplomafraude en mogelijk gesjoemel met declaraties door bestuurders van de hogeschool.

Zijlstra vindt het terugtreden van de twee voor de toekomst van Inholland een goede zaak. Een van de aangebleven toezichthouders is CDA-prominent Sjaak van der Tak.

Onterecht uitgegeven

De Inspectie van het Onderwijs stelde onlangs vast dat voormalige topbestuurders van Inholland tussen 2006 en 2010 bijna 9 ton onterecht hebben uitgegeven. Er is vervolgens afgesproken dat het geld teruggevorderd zal worden bij de instelling.

Inholland moet verder uitzoeken of het ook op personen verhaald kan worden. Het Openbaar Ministerie moet beslissen of er reden is voor strafrechtelijke vervolging. De dossiers liggen momenteel bij het OM.

Schoon schip

Volgens Zijlstra heeft op z'n minst een van de twee aangebleven toezichthouders de schijn gewekt niet mee te willen werken aan de uitvoering van gemaakte afspraken.

''Dat kan van geen kant'', aldus de staatssecretaris. Hem is overigens verzekerd dat dat tijdens officiële vergaderingen bij Inholland nooit aan de orde is geweest. Zijlstra is hoe dan ook blij dat de hogeschool verder schoon schip kan maken.

Nieuwe voorzitter

Vorige week werd al bekend dat komende vrijdag Henk Breukink aantreedt als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht. Hij gaat op zoek naar nieuwe toezichthouders.