AMSTERDAM - Burgemeester van Nieuwegein Frans Backhuijs laat onderzoeken wat er voor en tijdens de brand maandag in een zorgcentrum in de gemeente is gebeurd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau.

Dat meldt de gemeente Nieuwegein. Een woordvoerder van de brandweer omschreef de situatie tijdens de hulpverlening als 'hectisch'.

Bij het onderzoek, dat de gemeente samen met de Utrechtse brandweer laat uitvoeren, wordt gekeken naar het 'verloop van de processen voor en tijdens de brand'. Naast dit onderzoek loopt er ook een politieonderzoek en een onderzoek van de arbeidsinspectie naar de brand.

Na de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein maandag kwamen negen bewoners op de intensive care terecht. Ze kampen met inhalatietrauma door het inademen van rook.

De eerste 24 tot 48 uur zijn in dit soort gevallen beslissend voor het leven van de slachtoffers, meldde de gemeente maandag. Van de negen verkeerden er dinsdagmiddag nog drie in kritieke toestand.

Ziekenhuis

In totaal werden maandag ongeveer vijftig lichtgewonden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Dinsdagochtend lagen er nog 22 van in het ziekenhuis. In de loop van de dag is gebleken dat de helft kan worden ontslagen. In totaal zijn er nog elf slachtoffers die voorlopig opgenomen moeten blijven, aldus de gemeente.

De brand brak maandag rond 08.00 uur uit op het dak van het zorgcentrum aan de Vuurscheschans. De brand ontstond bij renovatiewerkzaamheden. Het vuur en de rook bereikten uiteindelijk drie afdelingen. Het duurde tot halverwege de middag voordat de brandweer het sein brand meester kon geven.

Groot materieel

Hulpdiensten rukten met groot materieel uit. In het zorgcentrum wonen mensen die lichamelijke zorg nodig hebben en ouderen met geestelijke beperkingen. Doordat de personen in het centrum hulpbehoevend zijn, was de evacuatie een omvangrijke operatie.

Het zorgcentrum is volgens de gemeente zeker nog twee maanden niet bewoonbaar. De circa 150 geëvacueerde bewoners worden elders ondergebracht.