AMSTERDAM - De ANWB verwacht een zware avondspits. De Nederlandse Spoorwegen (NS) houden dinsdag de aangepaste dienstregelig vanwege het verwachte noodweer de hele dag aan.

Alle lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto

Dat de impact van het weer lijkt mee te vallen, is volgens de spoorwegen geen reden om het gewone rooster weer op te pakken.

"De aangepaste dienstregeling is als een supertanker", aldus een woordvoerder van de spoorwegen. "Als die eenmaal op koers is, is aan het stuur gaan trekken het stomste wat je kunt doen."

Volgens de zegsman zou het tot grote verwarring leiden onder reizigers en personeel wanneer treinen dinsdag toch weer volgens het normale rooster zouden gaan rijden. De aangepaste dienstregeling blijft dan ook ongeacht toe- of afname van het noodweer van kracht.

Rooster

De treinen rijden sinds 12.00 uur dinsdagmiddag volgens aangepast rooster. Dat houdt onder meer in dat een aantal ritten van Sprinters is geschrapt en langere trajecten worden opgesplitst.

De NS heeft er geen spijt van al maandag hiertoe te hebben besloten. "Als we dat niet hadden gedaan was het mis gegaan met de informatievoorziening voor zowel reizigers als treinpersoneel en dat wordt het chaos", aldus de woordvoerder.

Er zijn rond half twee op één traject problemen. Tussen Rotterdam en Hoek van Holland rijden geen treinen door een blikseminslag. Spoorbeheerder Prorail verwacht dat de schade rond 16.30 uur is hersteld.

Zware spits

De ANWB adviseert mensen om dinsdagmiddag eerder weg te gaan vanwege de te verwachten slechte weersomstandigheden. De verkeersdienst waarschuwde voor een zware avondspits. Dan barstten waarschijnlijk de zwaarste buien los.

Mensen moeten rekening houden met heel veel water op de weg en zware windstoten. ''Motorrijders en auto's met aanhangers en caravans moeten extra oppassen'', aldus een zegsvrouw van de ANWB, die mensen opriep de weerberichten scherp in de gaten te houden.

De woordvoerster zei vooral problemen te voorzien in het westen en zuidwesten van het land. ''Daar vallen de meeste buien en is het het drukst op de weg.''

Kijk voor het actuele weer bericht op NU.nl/weer