AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat definitief in cassatie in de strafzaak tegen 'genezend medium' Jomanda.

Zij wordt ervan beschuldigd dat zij medeverantwoordelijk is voor de dood van actrice Sylvia Millecam, die in 2001 op 45-jarige leeftijd bezweek aan de gevolgen van borstkanker.

Het gerechtshof in Amsterdam sprak Jomanda vorig jaar december vrij.

Het OM tekende formeel al eerder beroep in cassatie aan, om de wettelijke termijn niet te overschrijden. Nu heeft justitie het uitvoerige arrest van het hof bestudeerd en definitief besloten de zaak aan de Hoge Raad voor te leggen, aldus een woordvoerster dinsdag.

Motivering

Het OM kan zich niet verenigen met de vrijspraak en de daarbij gegeven motivering.

In mei 1999 werd bij Millecam borstkanker geconstateerd. De actrice had destijds grote bewondering voor Jomanda en zou belang hebben gehecht aan haar oordeel.

Ontraden

Het medium zou Millecam onder meer hebben ontraden zich te laten opereren, omdat zij niet aan kanker zou lijden maar aan een bacteriële infectie.

Justitie eiste vorig jaar in hoger beroep bij het Amsterdamse hof twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, maar het hof achtte het bewijs niet geleverd en sprak Jomanda vrij.

Wel veroordeeld

Twee alternatieve artsen die met Jomanda hebben terechtgestaan werden wel veroordeeld, tot enkele weken voorwaardelijke celstraf. Volgens het hof was in hun zaken het bewijs geleverd voor de stelling dat zij de gezondheid van Millecam opzettelijk hebben benadeeld.

Jomanda ging vrijuit omdat zij Millecam ook zou hebben geadviseerd artsen te bezoeken.