AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag de directeur van het bedrijf Chemie-Pack aangehouden in verband met de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk op 5 januari 2011.

Ook de productieleider, de productiechef en een coördinator zijn opgepakt. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten.

Ze worden verdacht dat ze opzettelijk grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen hebben opgeslagen, bewerkt en verwerkt op plaatsen waar dit niet was toegestaan volgens de aan het bedrijf verstrekte milieuvergunning.

De advocaat van Chemie-Pack, Robert van 't Zelfde, stelt niet te weten wat er gaande is: "Ik heb niets van het Openbaar Ministerie ontvangen of gehoord. Vreemd, maar dat is de hele zaak al sinds de brand op 5 januari."

Veiligheid onvoldoende

Volgens het OM waren de veiligheidsmaatregelen onvoldoende. Zo werden vermoedelijk kosten bespaard. Hierdoor kon een gevaarlijke situatie op het terrein ontstaan en de brand de grootte krijgen die het op 5 januari had.

Bij Chemie-Pack werden gevaarlijke stoffen opgeslagen en verwerkt. De extra risico's van die activiteiten waren niet in kaart gebracht en vastgelegd in het veiligheidsbeleid en veiligheidsbeheerssysteem, staat in een verklaring van het OM.

Jan Mans (PvdA), waarnemend burgemeester Moerdijk, volgt de ontwikkelingen rond Chemie-Pack nauwlettend. Dat zegt hij in reactie op de arrestatie. Mans wil inhoudelijk nog niet op de zaak ingaan: ''Pas als alle onderzoeken over de brand openbaar worden, eind deze zomer, zullen we inhoudelijk reageren."