AMSTERDAM - De Nederlandse politie heeft de afgelopen vier jaar 83 voortvluchtige Britse criminelen opgepakt die zich in Nederland schuilhielden. Het gros daarvan, ruim 50 personen, is in Amsterdam of omgeving in de kraag gevat.

Dat heeft de politie Amsterdam-Amstelland dinsdag bekendgemaakt.

Het politiekorps in de hoofdstad heeft dinsdag opnieuw foto's, namen en andere informatie van gezochte boeven uit Groot-Brittannië op de website www.depolitiezoekt.nl gezet.

Het gaat om zes personen. Zij worden bijvoorbeeld gezocht wegens betrokkenheid bij een grote drugsbende.

In maart vorig jaar zette de Amsterdamse politie in samenwerking met onder meer de collega's in Groot-Brittannië al de gegevens van zes andere voortvluchtigen op de website. Twee van hen zijn inmiddels opgepakt.

Moord

De 83 personen die de afgelopen jaren in heel Nederland werden gearresteerd, stonden gesignaleerd voor bijvoorbeeld drugsmisdrijven of moord. Bij de verscheidene aanhoudingen vond de politie vuurwapens, grote hoeveelheden drugs, flinke sommen vals geld en vervalste identiteitspapieren.

Commissaris Liesbeth Huyzer van de politie Amsterdam-Amstelland zegt dat de instanties in de hoofdstad ''zeer succesvol'' zijn in het opsporen van Britse criminelen. ''De cijfers tonen dat keihard aan. Wij doen er alles aan om het voor deze groep zeer lastig te maken zich hier schuil te houden.''

De Amsterdamse politie liet eerder weten dat Britse zware jongens zich graag in Amsterdam ophouden, omdat daar veel mensen Engels spreken. Ook lopen er veel toeristen uit Groot-Brittannië rond, waardoor ze minder opvallen.