AMELAND - Burgemeester Albert de Hoop van Ameland heeft afgelopen weekend een compleet voetbalteam uit de gemeente Súdwest Fryslân van het eiland gestuurd.

De spelers die daar sinds vrijdag verbleven in een kampeerboerderij in Nes, grepen een taxichauffeur bij de keel, bedreigden hem en stalen bier van een feest op het strand.

Dat meldde de Friese politie maandag. Het gaat om het 2e elftal van VV Nijland, dat een lang weekeinde op het eiland zou doorbrengen.

Ook het interieur van de taxibus werd vernield. Volgens de politie worden vier spelers verdacht van diefstal van bier. Negen mannen moeten zich verantwoorden voor het incident met de taxi. Het team was met 23 spelers op pad.

Verziekt

De spelers die niet betrokken waren bij de bedreiging en de diefstal, vertrokken ook weer naar het vasteland. ''De sfeer was voor hen toch al flink verziekt'', aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens secretaris Jappie de Boer van de voetbalclub valt de schade aan het taxibusje reuze mee. ''Er is hooguit voor 60 euro schade. Het taxibedrijf heeft de spelers zelfs excuses aangeboden voor alle commotie'', aldus de secretaris.

Hij stelt dat de club niets met de zaken te maken heeft, maar dat het uitstapje door de leden zelf was georganiseerd. Er worden volgens hem dan ook geen maatregelen genomen tegen het elftal.