DEN HAAG - Het aantal politieagenten dat zijn werk niet goed kan doen door psychosociale klachten, moet binnen vier jaar zijn gehalveerd.

Dat heeft minder Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zich ten doel gesteld, nu 20 tot 30 procent van de agenten waarschijnlijk last heeft van een verminderde weerbaarheid.

Van de agenten kampt 5 tot 7 procent daar zeker mee.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de korpschefs dat de minister maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Agenten die zeker minder weerbaar zijn, vertonen symptomen van burn-out, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Minder gemotiveerd

Agenten die er waarschijnlijk last van hebben, functioneren minder goed en zijn minder gemotiveerd.

Opstelten noemt deze cijfers zorgwekkend, ook omdat de verminderde weerbaarheid van de agenten veel geld kost. Agenten die zeker last hebben van verminderde weerbaarheid kosten jaarlijks 99 tot 210 miljoen euro.

Extra trainingen

Om agenten beter bestand te maken tegen de druk die hun werk met zich mee kan brengen, komen er extra trainingen, wordt de nazorg beter en opent er volgend jaar een loket waar agenten terechtkunnen.

Maar uitval van agenten kan ook worden voorkomen door bij sollicitatiegesprekken meer aandacht te besteden aan de praktijk van het politiewerk. Al tijdens de opleiding kan de professionele weerbaarheid aan de orde komen.