DEN HAAG - Bij een pluimveebedrijf met 6750 kalkoenen in Creil in de provincie Flevoland is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Landbouw maandag bekendgemaakt.

Het gaat om een H7-variant. Onduidelijk is nog of het de zeer besmettelijke en dodelijke of de milde variant is.

Uit voorzorg worden, conform EU-regels, alle 6750 kalkoenen op het bedrijf geruimd.

Het bedrijf ligt binnen een zone van 3 kilometer van een ander pluimveebedrijf, waar vorige week ook al vogelgriep werd geconstateerd. Bij dit pluimveebedrijf, met 47.000 legkippen, bleek het om de milde variant te gaan. In de zone van 3 kilometer is gecontroleerd op nieuwe gevallen van vogelgriep.

Kalkoenen

Rond het pluimveebedrijf met de kalkoenen is nu ook een zone ingesteld van 3 kilometer. Hier geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Voor bedrijven binnen de zone geldt ook een zogenoemde afschermplicht. Dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnengehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciële pluimveehouders.

Hoogpathogene variant

De verwachting is dat dinsdag bekend wordt of het gaat om de hoogpathogene variant, die zeer besmettelijk is en voor kalkoenen dodelijk kan zijn. Maar ook bij een laagpathogene variant moet het hele bedrijf worden geruimd, omdat deze kan muteren tot een hoogpathogene.

Voor deze gevallen van vogelgriep in Creil, was de meest recente uitbraak half mei in het Gelderse Kootwijkerbroek. Hier was sprake van de milde H7-variant. Na ruim drie weken werd het vervoersverbod opgeheven.