DEN HAAG - De protesten van kunstenaars tegen de cultuurplannen van het kabinet zijn maandagmiddag in Den Haag rumoerig geëindigd.

Enkele honderden actievoerders trokken na afloop van een protestmanifestatie van het Malieveld naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag.

Daar wilden ze via een lawaaiprotest hun ongenoegen kenbaar maken over de snoeiplannen waar de Tweede Kamer over debatteerde.

De mobiele eenheid (ME) greep in toen de demonstranten niet weg wilden gaan bij het Kamergebouw. ME'ers en politie te paard hielden de actievoerders tegen bij een van de ingangen. De actievoerders werden vervolgens teruggedrongen in de richting van het Plein.

Vastgezet

De politie hield bij de ongeregeldheden 14 mensen aan die werden vastgezet voor ''het niet nakomen van afspraken die gemaakt werden voor deze manifestatie''.

De ongeregeldheden vonden plaats na afloop van een vredig verlopen protestmanifestatie op het nabijgelegen Malieveld waar zo'n 6000 mensen op afkwamen. De organisatie ging uit van 7000 tot 10.000 demonstranten.

Nieuwe cultuurbeleid

De protesten gingen vooraf aan het debat over het nieuwe cultuurbeleid. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) gaf daar weinig toe op zijn plannen. Hij weet zich gesteund door regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. Zijlstra blijft bij zijn streven om de cultuursector minder afhankelijk te maken van overheidssubsidies.

Wel erkende hij dat de bezuinigingen gevoelig en pijnlijk zijn. Maar hij bestreed de opvatting dat er sprake zou zijn van een complete kaalslag. Zijlstra wees erop dat er nog steeds ruim 700 miljoen euro beschikbaar blijft voor cultuur.

Verschillende moties

Tijdens het debat werden er door alle partijen verschillende moties ingediend. Deze werden allemaal ontraden door de bewindsman. Toch gaf hij wel aan sympathiek tegenover een initiatief van het CDA te staan om de bezuinigingen op enkele orkesten in de regio te verlichten.

Het plan moet orkesten in Gelderland, Brabant en Limburg een steuntje in de rug geven. Zijlstra kan zich echter vooralsnog niet vinden in de financiële dekking van het voorstel.

Pijn verzachten

De partijen van de gedoogcoalitie willen ook de pijn voor het Friese theatergezelschap Tryater en Opera Zuid verzachten. Ook hier kon Zijlstra zich niet vinden in de financiële dekking. In totaal gaat het bij de coalitieplannen om bijna 15 miljoen euro.

Vrijwel de hele oppositie is fel tegen de plannen van Zijlstra. Zij bepleitte tevergeefs halvering van de bezuinigingen en een gefaseerde invoering, zodat de sector zich erop kan voorbereiden.