DEN HAAG - De Orde van Advocaten heeft het afgelopen jaar betrouwbare klachten binnengekregen over het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in gevangenissen. Dat aantal is echter op een hand te tellen.

Dat stelt Jan Leliveld, lid van de Algemene Raad, op de website van de orde.

Advocaat Richard Korver maakte vorige week melding van een camera en een microfoon in een spreekkamer van het huis van bewaring in Zoetermeer en zei van de orde begrepen te hebben dat dit in meerdere gevangenissen aan de orde is.

De Orde van Advocaten praat samen met de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie over een oplossing. ''Afluisteren mag natuurlijk niet, maar we willen zelfs niet dat er bij advocaten of cliënten de indruk kan ontstaan dat er afgeluisterd wordt. Ook dat belemmert de communicatie’’, aldus Leliveld.

Geen afluisterapparatuur

Korver meldde maandag dat de directeur van de gevangenis in Zoetermeer heeft laten weten dat hij voortaan een kamer kan krijgen waarin geen afluisterapparatuur aanwezig is. De advocaat vindt overigens dat daarmee de indruk wordt gewekt dat er meer kamers met dan zonder afluistermogelijkheden zijn.

Vorig jaar antwoordde de minister van Justitie op Kamervragen al eens dat het incidenteel voorkomt dat vertrouwelijke gesprekken worden opgenomen. Deze opnames worden dan gestopt en vernietigd, schreef de minister destijds.