DEN HAAG - De organisatie van de protestmanifestatie tegen de cultuurplannen schat dat maandagmiddag tussen de 7000 en 10.000 mensen bijeen waren op het Haagse Malieveld. De organisatie blikte na afloop tevreden terug.

''De opkomst was overweldigend, alles is prima verlopen en er zijn hele goede dingen gezegd'', aldus een woordvoerster van de organisatie. Rond 16 uur was de bijeenkomst voorbij en liep het Malieveld langzaam leeg.

Acteurs, zangers, cabaretiers en auteurs spraken zich uit tegen de aangekondigde bezuinigingen. Maandag debatteert de Tweede Kamer over de cultuurplannen van het kabinet.

De sector voert al tijden op allerlei manieren actie tegen de bezuinigingen, die de Tweede Kamer maandag behandelt.

Zo voegt zich maandagmiddag een 'Mars der Beschaving' bij de demonstranten, een stoet van 2500 tot 3000 mensen die vanuit Rotterdam naar Den Haag wandelden.

Beroepsorkesten

Rond het middaguur speelden musici uit beroepsorkesten, -ensembles en -koren op een ponton in de Hofvijver.

Bekende acteurs, zangers, cabaretiers en auteurs hielden toespraken. Ook lazen zij statements voor van solidaire collega's uit het buitenland.

Lastig tellen

De belangstellenden en mensen uit de kunsten- en cultuursector zagen hoe onder meer cabaretier Vincent Bijlo, Jan Mulder en de acteurs Gijs Scholten van Aschat, Lies Visschedijk, Loes Luca, Hans Kesting en Porgy Franssen op het podium ageerden tegen de bezuinigingen.

Maar ook de politiek was aanwezig, met onder meer Boris van der Ham (D66) en Mariko Peters (GroenLinks). Verder was er veel muziek.

Garanties

Regisseur Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam, vroeg in een toespraak het kabinet om garanties. Hij wil onder meer een perspectief, een langetermijnvisie op het kunst- en cultuurbeleid. Ook wil hij de garantie dat de geplande bezuinigingen gefaseerd worden ingevoerd tot 2015.

Dichter/schrijver Ramsey Nasr sprak premier Rutte aan (''U speelt piano'') en noemde hem ''non-stop onoprecht''. ''Kom niet met het antwoord dat de burger dit wil. U wil dit.''

Bekijk lezersfoto's van de cultuurprotesten op NUfoto