ROTTERDAM - De voor woensdag aangekondigde stakingen in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mogen doorgaan. 

Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam en de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de directie van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET, GVB en HTM tegen de vakbonden.

Dat betekent dat er woensdag vanaf de ochtendspits tot aan de avondspits geen trams, bussen en metro's rijden in de drie steden.

De rechter in Rotterdam oordeelde dat de voorgenomen actie niet onrechtmatig is. Dat had wel het geval kunnen zijn als de staking disproportioneel zou zijn, maar daarvan is volgens hem geen sprake.

Bezuinigingsmaatregelen

Het kabinet wil het openbaar vervoer in de grote steden verplicht aanbesteden en tientallen miljoenen bezuinigen op het ov in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Volgens de bonden en het personeel van de vervoerders leidt deze combinatie van maatregelen tot een ernstige verschraling van het openbaar vervoer in de grote steden en meer onveiligheid voor de reizigers.

Volgens de bonden verdwijnen door de maatregelen bovendien 3000 banen.

FNV

De vonnissen stemden vakbond Abvakabo FNV maandag tevreden. ''We zijn niet blij, dat zijn we pas als de minister terugkeert op haar schreden'', aldus een woordvoerder.

Reizigersorganisatie Rover heeft in een reactie laten weten liever publieksvriendelijke acties te zien. ''We zijn het wel eens met het doel van de acties, de bezuinigingen door de minister tegengaan, maar we vinden staken te ver gaan. Uiteindelijk is de reiziger de dupe'', aldus een woordvoerder.

Rover zou als alternatief bijvoorbeeld liever gratis reizen met het ov zien.