AMSTERDAM - Maandag gaat de boeken in als de eerste tropische dag van het jaar. Het kwik in De Bilt stijgt tot ongeveer 31 graden.

Dat verwacht Weeronline. Dinsdag kan de temperatuur in het oosten en zuidoosten van Nederland oplopen tot rond de 34 graden.

De dinsdag wordt afgesloten met behoorlijke onweersbuien, waardoor plaatselijk wateroverlast kan ontstaan. Hevige hagelbuien en windstoten tot 75 km per uur zijn niet uitgesloten. De dinsdagavondspits moet rekening houden met overlast.

Op 30 mei werd het overigens al 31,4 graden in het Limburgse Arcen. Maar omdat het kwik in De Bilt bleef steken op 28,1 graden was dat geen echte tropische dag.

De warmste dag in juni was 27 juni 1947, toen werd het 36,8 graden in de Bilt. In Maastricht werd het toen 38,4 graden. Het hitterecord is in handen van Warnsveld. Op 23 augustus 1944 werd het daar 38,6 graden.

Hagelstenen

Weerplaza meldt dat de hagelstenen dinsdag erg groot kunnen worden, misschien wel groter dan vijf centimeter. Wel is het nu nog heel moeilijk in te schatten of het ook daadwerkelijk tot noodweer komt, meldt meteoroloog Michiel Severin. In ieder geval is de lucht vochtig en instabiel.

De zonkracht kan maandag en dinsdag de hoogste waarde 8 bereiken, mensen wordt geadviseerd niet langer dan een halfuur in de zon te zitten. Woensdag vallen er buien, bij maximale temperaturen van 17 tot 21 graden. Donderdag en vrijdag schijnt de zon geregeld. Ook dan ligt de temperatuur rond 20 graden.

Bekijk lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto

Bekijk de actuele verwachting op onze weerpagina