NIEUWEGEIN - In zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein woedt maandag een grote brand. Het verpleeghuis aan de Vuurscheschans, waar vooral ouderen wonen, is ontruimd.

Bekijk alle lezersfoto's van de brand op NUfoto

De brandweer heeft in totaal 150 mensen geëvacueerd. Circa 47 mensen zijn met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis in Utrecht gebracht. Daar is een calamiteitenhospitaal open gegaan.

Ook zijn een onbekend aantal mensen met ambulances naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Het is niet gezegd dat zij gewond zijn. Een aantal van hen verkeerde al in slechte toestand.

De geëvacueerde bewoners kunnen maandagavond nog niet naar huis. Dat maakte de gemeente maandag bekend op haar website. Voor alle inwoners van het tehuis wordt opvang geregeld.

Rook ingeademd

Eerder meldde de politie dat ongeveer dertig personen rook hadden ingeademd en ter plekke werden behandeld, maar de brandweer kon dat niet bevestigen.

De brandweer heeft het sein brand meester gegeven. Dit betekent nog niet dat al het vuur is gedoofd. Naar verwachting gebeurt dat de komende uren, laat de zegsman weten.

Hectisch

Het weghalen van de patiënten was zeer hectisch, vertelt de zegsman. Het ging volgens hem om veel bedlegerige mensen die met behulp van een rolstoel uit het brandende pand moesten worden gehaald. "Het was net een film."

Ook bouwvakkers hielpen mee met de evacuatie. "Ik zag bouwvakkers die oudjes op hun rug naar buiten brachten'', zei een verzorgster van het zorgcentrum. De bouwvakkers waren aanwezig in verband met nieuwbouw en renovatie van het pand.

Onbekende oorzaak

Het vuur brak iets na 08.00 uur door nog onbekende oorzaak uit bij het zorgcentrum waar vooral ouderen met geestelijke beperkingen wonen. Er wonen echter ook jongere mensen die lichamelijke problemen hebben.

Een deel van de evacués wordt opgevangen in een nabijgelegen bejaardenhuis. Er wordt gewerkt aan een inventarisatie van de plaatsen waar de geëvacueerde bewoners naar toe zijn gebracht. Zodra die lijst rond is, komt de gemeente met een telefoonnummer waar familieleden of andere naasten terecht kunnen voor informatie.

Hulpverleners

Er is een enorme hoeveelheid hulpverleners bij de calamiteit betrokken. Zo zijn naar schatting honderd brandweerlieden, honderd ambulancemedewerkers en veel politiemensen en gemeentepersoneel ingeschakeld.

Crisisteam

De gemeente Nieuwegein heeft een crisisteam geformeerd, zo meldde een woordvoerster van de gemeente.

Bekijk alle lezersfoto's van de brand op NUfoto