ROTTERDAM - Deelnemers aan de zogenoemde Mars der Beschaving zijn zondagavond rond acht uur begonnen aan hun protestmars van Rotterdam naar Den Haag, tegen de bezuinigingen op cultuur.

In Rotterdam startten ongeveer drieduizend mensen de voettocht van 25 kilometer, in Delft sloten zich 2500 mensen aan. Dat meldt de organisatie.

Prominenten uit de kunst en cultuurwereld lopen mee, onder wie Loes Luca. Veel mensen dragen spandoeken met leuzen en iemand bespeelt een vleugel op een soort kar.

Zondagochtend al werd in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een manifestatie gehouden die aan de protestmars naar het Malieveld in Den Haag voorafging. Daar spraken prominenten hun ongerustheid uit over de bezuinigingen op cultuur.

Blaren

Volgens de organisatie was het ''een leuke en vrolijke mars''. Problemen deden zich nauwelijks voor, al zijn tijdens een rustpauze in Delft wel enkele blaren doorgeprikt. Ook haakten daar, zoals verwacht, enkele tientallen lopers af. ''Zij moesten bijvoorbeeld morgen werken'', aldus de organisatie.

Veel van de lopers zullen maandagmiddag een protestmanifestatie op het Malieveld bijwonen.

Bekijk lezersfoto's van het cultuurprotest op NUfoto

Mars der Beschaving