AMSTERDAM - Een 26-jarige Belgische automobilist is vrijdagavond opgepakt nadat hij levensgevaarlijke capriolen uithaalde op de A16 en A17.

Hij achtervolgde een 24-jarige automobilist uit Zwijndrecht, die hem even daarvoor bij een wegversmalling vanwege wegwerkzaamheden had geweigerd te laten invoegen, meldt de politie zaterdag.

De man uit Antwerpen begon zijn wildemansrit rond 18.15 uur, toen hij op de A16 op een file stuitte vanwege de wegversmalling.

Het verkeer moest ritsen, maar de Belg reed met zijn bruine BMW langs de wachtenden en wilde vooraan bij een pijlwagen van Rijkswaterstaat invoegen.

Kwaad

De overige weggebruikers weigerden de man er echter tussen te laten, waarop de Belg kwaad werd. Hij richtte zijn agressie op de automobilist uit Zwijndrecht en achtervolgde hem via de A16 naar de A17, de snelweg van Moerdijk naar Roosendaal.

Hij maakte zich hierbij onder meer schuldig aan bumperkleven en afsnijden en probeerde het slachtoffer van de weg te drukken. Ook maakte hij met zijn hand snijdende bewegingen over zijn keel.

Zowel de man uit Zwijndrecht als andere weggebruikers waarschuwden de politie, die de Belg van de weg haalde en hem meenam naar een politiebureau. Hij bleek een bekende van de Belgische justitie te zijn. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens poging tot doodslag.