AMSTERDAM - De zorg in de religieuze afkickkliniek Horeb in het Gelderse Beekbergen is een chaos.

Bewoners kicken af zonder medische begeleiding, krijgen pillen uitgereikt door medebewoners en moeten hun uitkering afdragen aan de instelling.

In een vertrouwelijke enquête onder cliënten die in handen is van de Volkskrant beklagen de verslaafden zich over hun leefomstandigheden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat naar aanleiding van de bevindingen van de krant onderzoeken of de kliniek de wet overtreedt.

De Hoop 

Horeb is gelieerd aan de religieuze ggz-instelling De Hoop in Dordrecht. In de kliniek verblijven zestig mannen die willen afkicken van hun drugs- of alcoholverslaving. Medisch personeel is er niet. De plaatselijke huisarts brengt eens in de paar weken een bezoek.

Bij de intake moeten cliënten toestemming geven om hun uitkering op rekening van de stichting te laten storten. Vervolgens wordt per maand 630 euro 'woon- en leefgeld' ingehouden.

Huisvesting

Volgens Horeb gaat het geld naar huisvesting, maar de verslaafden begrijpen niet waar het geld aan opgaat. Er is weinig personeel en de huisjes waarin de cliënten wonen zijn slecht onderhouden.

De Hoop zegt in een reactie in de krant dat de zorg bij Horeb 'voldoet aan alle eisen van de Kwaliteitswet'.