DEN HAAG - Nederland eert zaterdag voor de zevende keer zijn circa 120.000 veteranen met een speciale dag.

De meeste activiteiten vinden plaats in Den Haag. Op het Malieveld was zoals gebruikelijk een manifestatie.

Volgens de organisatie waren er zo'n 70.000 bezoekers die optredens konden zien van artiesten als Glennis Grace, Jeroen van der Boom en Wieteke van Dort als Tante Lien.

De ceremoniële vlucht van een groep vliegtuigen, ook wel fly-past genoemd, is zaterdagmiddag niet doorgegaan. De weersomstandigheden waren te slecht, aldus de organisatie.

Het was de bedoeling dat er rond 13.15 uur over de Hofvijver in Den Haag gevlogen zou worden door diverse soorten vliegtuigen en helikopters.

Rutte

Veteranen hebben iets goeds en iets bijzonders gedaan en deze inzet voor vrede en veiligheid verdient blijvend onze dank en ons grote respect. Dat zei premier Mark Rutte zaterdag in de Ridderzaal tijdens een bijeenkomst in het kader van Veteranendag.

Volgens Rutte is deze dag inmiddels een landelijk evenement geworden dat wordt gevierd in alle provincies en in honderden gemeentes. ''Veteranen staan midden in de samenleving, zichtbaarder dan ooit'', zei de minister-president.

Risico's

En dat is terecht, stelde hij, want ''té lang hebben we met elkaar net gedaan alsof een militaire uitzending gewoon een baan is als alle andere. Maar dat is natuurlijk niet zo.'' Rutte wees onder meer op de risico's en de dreiging en de dagelijkse onzekerheid voor het thuisfront van een uitgezonden militair.

De premier zei dat hij onder de indruk was van de saamhorigheid, de professionaliteit en de hoge kwaliteit van de strijdkrachten. Hij merkte dat vooral toen hij enkele jaren geleden op bezoek was als Tweede Kamerlid bij de manschappen in het Afghaanse Uruzgan. ''De Nederlandse militair behoort internationaal gezien tot de top. En daar mogen we trots op zijn.''

Ook zei Rutte dat hij ervan doordrongen is dat je veteraan bent voor het leven. ''Als je zo'n intense ervaring hebt doorgemaakt, laat dat je nooit meer los.''

Motorrijders

Op vrijdag begonnen ook 200 motorrijders aan hun tweedaagse motortocht richting Den Haag. De motorrijders vertrokken vanuit Den Helder, Vlissingen, Maastricht en Groningen. Op zaterdag kwamen ze aan op het Malieveld.

Zaterdagmiddag neemt de prins het defilé af op de Kneuterdijk.

Het evenement trok vorig jaar ruim 70.000 bezoekers.

Bekijk lezersfoto's op de special van NUfoto