ASSEN - De politie controleert zaterdag intensief op alle wegen van en naar Assen, waar de 81e editie van de Dutch TT wordt gehouden. 

Naar verwachting worden de races bezocht door zo'n 100.000 motorliefhebbers.

Er wordt zowel in de ochtend als in de namiddag, na afloop van de races, vooral gecontroleerd op gevaarlijk rijgedrag, snelheid en alcoholgebruik.

Soepel

Het motorfeest in Assen trekt ieder jaar tienduizenden motorliefhebbers uit heel Europa. Om deze grote verkeersstroom zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt intensief gecontroleerd, aldus het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

De controles zijn niet alleen op de snelwegen richting Drenthe. Ook op de provinciale wegen wordt scherp gelet op overtreders.

Stuntgedrag

De politie brengt in heel Nederland tientallen opvallende en onopvallende politievoertuigen op de weg om het weggedrag van motorrijders die naar de TT gaan in de gaten te houden.

Stuntgedrag van motorrijders leidde in het verleden tot gevaarlijke situaties en dodelijke ongelukken. Ook worden overal in het land grote alcoholcontroles gehouden.

TT-nacht

De politie heeft tijdens de TT-nacht van vrijdag op zaterdag 31 aanhoudingen verricht. In de meeste gevallen ging het om zaken als geweldpleging, mishandeling, rijden onder invloed en vernielingen, zo meldt politie Drenthe bekend.

Volgens een woordvoerder is de nacht ondanks alles relatief rustig verlopen zonder dat er noemenswaardige incidenten zijn voorgevallen.

De 81e editie van de TT-nacht trok maar liefst 55.000 bezoekers. Dat zijn er 15.000 meer dan vorig jaar.

Noord-Holland

Bij de extra verkeerscontroles dit weekend in Noord-Holland op de wegen van en naar de TT zijn vrijdag en zaterdag bij elkaar ruim 2600 bestuurders op de bon geslingerd, aldus de politie zondag. Donderdag waren 1500 bestuurders hen al voorgegaan. Een groot deel werd bekeurd vanwege snelheidsovertredingen. In de meeste gevallen ging het om automobilisten.

De politie in Noord-Holland controleert de laatste jaren intensief vlak voor en in het weekend van de TT. Vooral op de A7 klokte de politie veel hardrijders. De hoogst gemeten snelheid was 196 kilometer per uur. In totaal werden de afgelopen dagen enkele tienduizenden bestuurders gecontroleerd op snelheid en weggedrag.