URMOND - Politie en justitie onderzoeken de oorzaak van een explosie en daaropvolgende brand in een woning in Urmond, waarbij de bewoners in de nacht van donderdag op vrijdag zeer ernstig gewond raakten.

De moeder (33) en haar kinderen (10 en 13) zijn naar ziekenhuizen in Aken en Maastricht gebracht. De moeder en een van haar kinderen verkeerden vrijdagavond nog steeds in kritieke toestand, zei burgemeester Anton Barske van de gemeente Stein, waaronder Urmond valt.

De voor- en achtergevel van het pand werden door een explosie grotendeels weggeblazen. Een woordvoerder van de gemeente sprak vrijdag van een ''gigantische klap waarbij voor- en achtergevel eruit zijn geknald''.

De naastgelegen zeven woningen werden ontruimd, de bewoners vonden onderdak bij familie, vrienden en kennissen. Vrijdagmiddag konden de bewoners van vier woningen weer naar huis.

Wakker

De politie heeft uit het hele land expertise ingevlogen om sporen te onderzoeken, zei Barske. Hij was zelf door de explosie wakker geworden en zag hoe de woning in lichterlaaie stond.

Justitie sluit een misdrijf niet uit, maar wacht de conclusies van het forensisch onderzoek af. Op beweringen van buurtbewoners dat de uit Irak afkomstige vrouw bedreigd werd door haar ex-man wil een woordvoerster van justitie niet ingaan.

De gemeente heeft slachtofferhulp ingeschakeld voor de buren.

Gewonden bij explosie Urmond