AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag nog geen besluit genomen over het al dan niet verbieden van de aangekondigde ov-staking van volgende week.

De rechtbank neemt maandag een besluit. Dat was vrijdag de uitkomst van een kort geding.

Het vervoersbedrijf GVB in Amsterdam en het vervoersbedrijf HTM in Den Haag hadden het kort geding aangespannen om de geplande stakingen in het openbaar vervoer in deze steden te verbieden.

RET

Ook de Rotterdamse vervoerder RET heeft een kort geding aangespannen. Dit dient maandag. Door de acties zouden in de steden buiten de spits geen trams, bussen, metro en Randstadrail rijden.

Het kabinet wil het openbaar vervoer in de grote steden verplicht aanbesteden en tientallen miljoenen bezuinigen op het ov in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Volgens de bonden en het personeel van de vervoerders leidt deze combinatie van maatregelen tot een ernstige verschraling van het openbaar vervoer in de grote steden en meer onveiligheid voor de reizigers.

Abonnementshouders

De vervoerders vinden de staking niet eerlijk voor de passagiers, met name de abonnementhouders. De vervoersbedrijven zeiden dat ze genoeg hebben van de stakingsacties in het openbaar vervoer in de steden.

Zowel de burgemeesters als de wethouders van de drie steden hebben een brandbrief gestuurd naar verantwoordelijk minister Schultz van Haegen. Zij stellen dat het leven in deze steden wordt ontwricht als het kabinet de geplande bezuinigingen doorzet.

Binnenhof

''Het sociale leven, de economische vitaliteit, het culturele leven en de openbare veiligheid zijn geënt op de beschikbaarheid van een openbaarvervoernetwerk’’, schreven zij in de brief.

Het personeel van de drie vervoerders in de grote steden legden de afgelopen maanden al een aantal keren het werk neer. Het is de bedoeling dat het personeel van GVB, HTM en RET 29 juni naar het Binnenhof gaat om te demonstreren tegen de kabinetsplannen.