DEN HAAG - Bij een groot pluimveebedrijf met 47.000 legkippen in Creil in de provincie Flevoland is vogelgriep vastgesteld.

De vogelgriep is van de milde variant. Dat heeft het ministerie van Landbouw vrijdag laten weten. Wel worden uit voorzorg alle 47.000 kippen van het bedrijf geruimd.

Dat gebeurt om te voorkomen dat de milde variant omslaat in de besmettelijke en dodelijke variant van de vogelgriep.

De vogelgriep werd geconstateerd in een stal waar de kippen ook buiten konden lopen. Vermoedelijk hebben ze de besmetting ook buiten opgelopen.

Of ze de hoog- of de laagpathogene H7-variant hebben, is waarschijnlijk zaterdag bekend. De laagpathogene versie kan muteren tot een hoogpathogene, die zeer besmettelijk is en voor kippen dodelijk.

Het pluimvee op drie andere bedrijven in een zone van 3 kilometer rond het bedrijf wordt gecontroleerd op vogelgriep. In de zone geldt nu een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Afschermplicht

Voor deze drie bedrijven geldt de komende periode ook een afschermplicht, wat betekent dat al het pluimvee binnen moet blijven. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciële pluimveehouders.

De meest recente uitbraak van vogelgriep was half mei in het Gelderse Kootwijkerbroek. Hier was sprake van de milde H7-variant. Na ruim drie weken werd het vervoersverbod opgeheven.