AMSTERDAM - Mensen moeten maandag en dinsdag uitkijken voor de zon. Weeronline voorspelt dat op die dagen een aantal uren zonkracht 8 wordt bereikt.

Dat betekent voor de meeste Nederlanders dat ze niet langer dan een halfuur onbeschermd moeten zonnen. De laatste keer dat de zon zo krachtig scheen was op 2 juli 2009.

Volgens Weeronline loopt vanaf zondag de temperatuur op tot boven de 25 graden waarna het kwik een aantal dagen boven de 30 graden kan uitkomen. Door de hoge luchtvochtigheid voelt de hitte echter drukkend aan. Ook kan 'extreem' weer met pittige buien roet in het eten gooien.

Vooral in het zuiden van Nederland wordt het warm. Een officiële landelijke hittegolf lijkt niet haalbaar. Hiervoor moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of warmer zijn in De Bilt, waarvan drie dagen boven de 30 graden.

De kans op regen is volgens het KNMI zondag twintig en maandag tien procent. Daarna wordt natter weer verwacht.

Droogte

Ondanks de regen heeft Nederland nog altijd te maken met droogte. Die is de afgelopen tijd wel iets afgenomen. Dat hebben deskundigen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de waterschappen vastgesteld.

Vooral de boeren profiteren van de vele buien van de afgelopen tijd. In rivieren staat het water echter nog steeds te laag. Dat leidt er onder meer toe dat zeewater het westen van Nederland in dreigt te stromen. Diverse maatregelen daartegen blijven van kracht. Zo kunnen schepen nog altijd alleen bij eb door de Goereese sluis in de Haringvlietdam.

Het waterpeil in de rivieren is wel gestegen, en zal de komende dagen nog iets verder stijgen, maar nog altijd stroomt er half zo weinig water door de grote rivieren als normaal rond deze tijd van het jaar. Als het de komende tijd weinig of niet regent, zakt het waterpeil in de Rijn terug naar 'zeer lage waarden'.

Bekijk de actuele weersverwachting op onze weerpagina