AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat vanaf oktober 2012 zes maanden dicht voor een verbouwing. Gedurende die maanden wordt een deel van de collectie tentoongesteld in de Hermitage Amsterdam.

Dat maken de musea vrijdag bekend op een gezamenlijke persconferentie.

Volgens directeur van het Van Gogh Museum Axel Rüger is de verbouwing noodzakelijk om het gebouw en de veiligheid van bezoekers en kunst ook op de langere termijn te kunnen blijven garanderen.

Zo'n 75 schilderijen, enkele werken op papier en mogelijk ook wat brieven van Vincent van Gogh zijn in de periode van 29 september 2012 tot en met 3 februari 2013 te zien in de Hermitage aan de Amstel in Amsterdam.

Noodzaak

"Ik had liever ander nieuws gebracht", aldus Rüger vrijdagochtend. "Maar deze verbouwing is voor ons dringende noodzaak en ik denk dat we een goede oplossing hebben gevonden."

Het Van Gogh Museum is het derde en laatste museum op rij op het Museumplein in Amsterdam dat gaat verbouwen. Al jarenlang wordt er gewerkt aan de renovatie van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

Impressionisten

De tijdelijke verhuizing van de werken van (post)impressionist Van Gogh valt samen met een tentoonstelling in de Hermitage van Franse impressionisten uit de 17e eeuw, afkomstig van de Hermitage in het Russische Sint Petersburg.

Rüger spreekt van een zeer gelukkige samenkomst. "Onze twee collecties sluiten naadloos op elkaar aan en zullen elkaar versterken."

Feestjaar

Rüger is het zowel voor zijn instelling als de gemeente Amsterdam ''essentieel'' dat de deuren in 2013 weer opengaan. In dat  "feestjaar" bestaat het Van Gogh Museum 40 jaar, wordt de 160ste geboortedag van Vincen van Gogh gevierd, is de heropening van het Rijksmuseum, bestaat het Concertgebouw 125 jaar en de Amsterdamse grachten 400 jaar.

Het Van Gogh Museum is met jaarlijk 1,5 miljoen bezoekers het best bezochte museum van Nederland. Tachtig procent komt uit het buitenland.

Van Gogh Museum dicht