LEEUWARDEN - Ook na aandringen van het Openbaar Ministerie (OM) en het gerechtshof in Leeuwarden weigert Sietske H. uit het Friese Nij Beets nog steeds haar medewerking aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht.

Ze is bang dat ze dan tbs krijgt opgelegd. Dat bleek donderdag tijdens een regiezitting van het gerechtshof.

De 26-jarige tandartsassistente werd door de rechtbank in Leeuwarden op 3 mei veroordeeld tot 12 jaar cel. De vrouw heeft tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby's om het leven gebracht.

De kinderlijkjes verstopte ze in koffers op de zolder van de ouderlijke woning.

Raadselachtig

De rechtbank oordeelde dat H. zich schuldig had gemaakt aan doodslag op het eerste kind en moord op de andere drie baby's. Volgens het OM 'schreeuwt' het dossier om een antwoord op de vraag waarom H. vier baby's om het leven heeft gebracht. Een verblijf in het PBC zou veel vragen kunnen beantwoorden.

Het hof sloot zich daarbij aan. 'Hoe langer je het dossier leest, hoe raadselachtiger het wordt. De waarom-vraag dringt zich steeds meer op', aldus voorzitter Klaas van Dijk. Het onderzoek door het PBC kan onder meer duidelijkheid geven over de mate van toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

Angst

H. bleef volhouden dat ze uit angst voor tbs niet wil meewerken aan het PBC-onderzoek. Tijdens een eerder verblijf in het PBC heeft ze ook niet meegewerkt. Ze gaf zelf aan waarom ze geen tbs wil.

"Dat je geen uitzicht hebt. Dat je niet weet wanneer je eruit kunt komen." Het hof beslist waarschijnlijk vrijdag of H. wel of niet naar het PBC gaat.