AMSTERDAM - Verschillende partijen, waaronder het Openbaar Ministerie, hebben gereageerd op de vrijspraak van PVV-voorman Geert Wilders.

Otto van der Bijl, persofficier van justitie bij OM Amsterdam, dat vrijspraak eiste, is blij dat het proces voorbij is.

''Het was een zwaar en langdurig proces voor alle betrokkenen. We hebben de zaak in eerste instantie geseponeerd en toen we Wilders alsnog moesten vervolgen, hebben we nog een keer gekeken of we misschien niet toch een veroordeling moesten eisen."

Van der Bijl geeft aan dat het OM loyaal is geweest aan de beschikking van het gerechtshof, maar een eigen beoordeling gemaakt. "We zijn blij dat de rechtbank nu zegt dat de uitspraken van Wilders niet strafbbaar zijn, wat je er verder ook van mag vinden.''

Moszkowicz

"Blij. Van begin af aan hebben we gezegd dat het belang van deze zaak het belang van de heer Wilders overstijgt en met name daarom ben ik ook als burger blij met de vrijspraak", zo stelt de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz. "Je hebt altijd wel angst dat iemand ook veroordeeld kan worden, maar daarover nadenkend en ook wel wakker liggend soms, heb ik het vertrouwen altijd wel gehad. Iedereen moet kunnen zeggen wat gezegd moet worden." 

"Bij aanzetten tot geweld ligt wat mij betreft de grens en dat heeft Wilders niet gedaan. De rechterlijke macht heeft geen douw gehad door dit proces of door de wraking van de eerste rechtbank.''

Europese Hof

Advocaat Gerard Spong, een van de advocaten die als eerste aangifte deed tegen Wilders overweegt een stap naar het Europese Hof. "Ik ben teleurgesteld, want ik vind dat Wilders over de schreef is gegaan. Tot mijn verbazing en lichte verbijstering zei hij na afloop van de uitspraak dat hij heeft bedoeld grof en beledigend te zijn. Dat is eigenlijk een soort bekentenis."

"Had hij deze uitspraak gedaan tijdens de rechtszitting, dan was hij veroordeeld. Ik vind het ook teleurstellend, omdat de rechters hiermee de weg hebben geplaveid voor Wilders om van moslims tweederangs burgers te maken in onze samenleving." 

"Dat gescheld op de islam en dat kunstmatige onderscheid tussen islam en moslims heeft maar een uitwerking: het draagt bij tot het aanzetten tot haat tegens moslims. De constatering van de rechter dat het net kan binnen de context van de maatschappelijke debat is een vage nattevingerredenering, want wat is de context?''

Teleurstellend

Ook advocaat Els Lucas, die als een van de eersten aangifte deed noemt de uitspraak teleurstellend. "Ik heb gemerkt dat de rechtbank zeer veel waarde heeft gehecht aan toegevoegde uitspraken van Wilders dat hij niets heeft tegen moslims." 

"Dat heeft zo meegewogen, dat dat leidt tot niet-strafbaarheid. In een gemiddelde strafzaak leidt 'ik heb het niet zo bedoeld' niet zo snel tot vrijspraak.''

'Evenwichtig'

''Dit is een evenwichtige uitspraak waarbij de rechter aangeeft dat de uitspraken van Geert Wilders vallen binnen de ruimte van het maatschappelijk debat. Het CDA hecht er zeer aan dat dit maatschappelijke debat met respect en fatsoen wordt gevoerd", aldus CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma in een reactie.

"Het CDA zal Geert Wilders hierop blijven aanspreken als mensen onnodig gekwetst worden door zijn uitspraken."

"De uitspraak van de rechter is duidelijk en conform de eis van het OM. Dat is prima nieuws voor Geert Wilders, met wie wij op basis van het gedoogakkoord goed samenwerken", zo reageert premier Mark Rutte.

'Belangrijke vrijspraak'

Ook GroenLinks sluit zich aan bij vrijspraak. "In een open en vrij land als Nederland hoort een open en vrij debat op het scherpst van de snede. Dat debat hoort midden in de samenleving thuis, niet in de rechtszaal", aldus Tweede Kamerlid Tofik Dibi.

"Deze belangrijke vrijspraak opent de weg voor Geert Wilders om zijn belofte na te komen en nu het debat echt aan te gaan met de mensen die menen dat hij hun waardigheid aantast."

"Ik ben blij dat de uitspraak er ligt. Deze kan natuurlijk nooit een vrijbrief zijn voor aanzet tot haat, ook niet voor politici. Ik vind het overigens teleurstellend dat Wilders nog steeds zijn vertrouwen in de rechtspraak niet wil uitspreken", zo reageert Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66.

Geert Wilders vrijgesproken