AMSTERDAM - De minderhedenorganisties die zich als benadeelde partijen hadden gesteld in het proces tegen de donderdag vrijgesproken PVV-leider Geert Wilders, gaan een procedure beginnen bij het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.

Dat meldt hun advocaat Ties Prakken donderdag, vlak na de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam over de discriminatiezaak tegen Wilders.

Volgens de benadeelde partijen heeft Nederland met de vrijspraak van Wilders nagelaten de gedupeerde minderheden te beschermen tegen discriminatie.

Gevrijwaard

''Door de vrijspraak is het recht van minderheden om gevrijwaard te blijven van haatzaaien, geschonden'', concludeert Prakken. ''Daarom gaan we ons recht halen bij de VN.''

Voorzitter Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen zei eerder tijdens het proces: ''De schade die moslims en allochtonen van Wilders' uitspraken ondervinden, is niet alleen maar een gevoel. De schade is gebaseerd op concrete feiten. Woorden zijn daden geworden.''

Een van de benadeelde partijen, de Beweging tot Herstel van het Respect, vindt dat de rechtbank met de vrijspraak van Wilders veel verder gaat dan het legitimeren van diens omstreden uitspraken.

SMN

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders zegt zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak in de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders. "We respecteren de uitspraak, maar constateren ook dat de antimoslimuitspraken van Wilders blijkbaar juridisch toelaatbaar zijn. Dat is teleurstellend", aldus het SMN.

"Het SMN vindt dat op basis van uitlatingen er grond was om te worden veroordeeld voor discriminatie en aanzetten tot haat. Het SMN is blij dat de rechter een aantal uitspraken weliswaar als niet opruiend maar wel als grof en denigrerend bestempelde en hij zich daarmee niet tegen, maar op de grens van het toelaatbare heeft begeven. Daarmee geeft de rechter aan dat Wilders in juridische zin is vrijgesproken, maar zeker geen vrijbrief heeft om in de toekomst allerlei kwetsende en denigrerende uitspraken te doen.''

Vrijbrief

Volgens de beweging heeft de rechtbank de PVV-leider een ''vrijbrief'' verschaft om ''te doen wat hij zegt'', namelijk het realiseren van verboden nog langer moslims tot Nederland toe te laten, nog langer de koran te lezen in Nederland en nog langer moskeeën te bouwen in Nederland. ''Op de eerste plaats betekent deze uitspraak dat de moslims in ons land, van nu af aan, aan de wolven zijn overgeleverd'', aldus een verklaring van de organisatie.

De beweging kondigt in die verklaring een civiel proces tegen de Nederlandse staat aan, met als doel een rechterlijk bevel om ''effectieve maatregelen'' te treffen tegen de verboden die Wilders zou willen bewerkstelligen.

IOT

Voorzitter Aydin Akkaya van het Inspraakorgaan Turken in Nederland kenmerkt de uitspraak van de rechter als ''een beetje een voorspelde uitspraak".

"Waar ik verbaasd over ben, is dat door de rechter eigenlijk de context is gecreëerd waarin je eigenlijk iedereen mag beledigen. De rechter zegt dat het toelaatbaar is in de context van het maatschappelijk debat. Met andere woorden: als je een context vindt, zou je tekeer mogen gaan."

Volgens Akkaya betekent het dat alles in Nederland geoorloofd is "als je maar de juiste context vindt". "Daarmee is er weer iets bijgekomen op de lijst voor allochtonen. Het blijft zich maar opstapelen. Dan denk ik: wat is het volgende dat we naar ons hoofd geslingerd krijgen? Ik ben zeer teleurgesteld."