AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is donderdag door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken van het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

Zowel de verdediging als het Openbaar Ministerie (OM) had algehele vrijgespraak geëist.

''Dit is niet zozeer een overwinning voor mijzelf, maar een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting.'' Aldus reageerde Wilders. ''Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd'', zei de PVV-voorman.

De aanklachten waren gebaseerd op anti-islamitische uitspraken in diverse media en in de film Fitna.

''Er valt een enorme last van me af'', aldus Wilders, die het strafproces met zichtbare tegenzin heeft ondergaan. ''Zo'n proces kost heel veel energie, geld. Ik kan me nu weer helemaal op de politiek gaan richten.'' Wilders noemde de vrijspraak ''het enige juiste vonnis''.

Europees Hof

Advocaat Gerard Spong, een van de advocaten die als eerste aangifte deed tegen Wilders, denkt over een gang naar het Europese Hof. "Ik ben teleurgesteld, want ik vind dat Wilders over de schreef is gegaan. Tot mijn verbazing en lichte verbijstering zei hij na afloop van de uitspraak dat hij heeft bedoeld grof en beledigend te zijn. Dat is eigenlijk een soort bekentenis."

Volgens Spong was Wilders veroordeeld als hij deze uitspraak had gedaan tijdens de rechtszitting.

"Dat gescheld op de islam en dat kunstmatige onderscheid tussen islam en moslims heeft maar een uitwerking: het draagt bij tot het aanzetten tot haat tegens moslims", gaat Spong verder. "De constatering van de rechter dat het net kan binnen de context van de maatschappelijke debat is een vage nattevingerredenering, want wat is de context?''

Islam

De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van groepsbelediging omdat de uitspraken gaan over de islam als geloof, niet over de mensen die dit geloof aanhangen. Bovendien is er geen sprake is van aanzetten tot haat en discriminatie.

Ook overwoog de rechtbank dat Wilders zijn uitspraken deed in de context van het maatschappelijk debat.

Grof en denigrerend

Wel noemt de rechtbank de uitspraken van Wilders over een tsunami van moslims 'grof en denigrerend'. Over andere uitlatingen zegt de rechtbank: "Deze uitspraken zaten op de rand van toelaatbare en zijn opruiend."  Toch wordt Wilders ook hier vrijgesproken.

Bovendien vindt de rechtbank dat de film Fitna kan aanzetten tot gevoelens van haat, maar heeft Wilders dus niet aangezet tot haat.

Einde zaak

Een algehele vrijspraak door de rechtbank betekent hoogstwaarschijnlijk het definitieve einde van de zaak-Wilders, omdat hoger beroep dan niet voor de hand ligt. Eigenlijk wilde het OM de PVV-leider niet vervolgen, omdat hij zijn uitlatingen in het kader van het maatschappelijk debat zou hebben gedaan.

Als basis voor de vrijspraken gebruikte de rechtbank een uitspraak van de Hoge Raad uit 2009. Het hoogste rechtscollege heeft daarin al de richtlijn vastgesteld dat uitlatingen over een godsdienst niet strafbaar zijn.

Verheugd

Wilders toonde zich verheugd over het feit dat met deze rechterlijke uitspraak islamkritiek in Nederland mogelijk is gebleken. ''Die kritiek is nodig'', vindt hij. Dat de rechtbank een aantal van zijn uitlatingen heeft gekwalificeerd als grof en denigrerend, deert Wilders niet. ''Het was soms ook de bedoeling om grof en denigrerend te zijn. Dat moet kunnen. Je moet in het politiek debat kunnen zeggen wat je wil.''

Hoewel Wilders altijd heeft gezegd dat hij rekende op een vrijspraak, heeft de mogelijkheid van een veroordeling wel in zijn achterhoofd gespeeld. Dat zou hebben geleid tot een proces in hoger beroep. Wilders is opgelucht dat dat er niet meer in zit. ''Zo'n hoger beroep had jaren kunnen duren.''

Geert Wilders vrijgesproken