AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) sluit niet uit dat het hoger beroep aantekent tegen de beschikking van de rechtbank, waarin de vordering tot verlenging van de tbs-maatregel van Dusan van R. woensdag werd afgewezen.

Volgens een woordvoerster van het Amsterdamse parket gaat justitie de beschikking eerst zorgvuldig bestuderen alvorens zij een definitief besluit neemt.

Het OM heeft 14 dagen de tijd om tot dat besluit te komen. Tot die tijd blijft Van R. in elk geval vastzitten. Als het OM tegen het vonnis in beroep gaat, zal hij in de tbs-kliniek moeten blijven totdat de rechter in hoger beroep (de penitentiaire kamer van het gerechtshof in Arnhem) over de zaak heeft beslist.

Intussen bekijkt het OM welke mogelijkheden er zijn om Dusan van R., die kampt met ernstige psychiatrische problematiek, verplicht in een instelling te laten begeleiden, voor het geval zijn tbs binnen afzienbare termijn eindigt, aldus de woordvoerster.

Daarbij wordt gedacht aan een maatregel in het kader van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet bopz). Patiënten die een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving komen voor een dergelijke maatregel in aanmerking.