DEN HAAG - De Palestijnse president Mahmoud Abbas brengt volgende week woensdag tot en met vrijdag voor het eerst een werkbezoek aan Nederland.

Hij zal donderdag een ontmoeting hebben met koningin Beatrix, premier Mark Rutte, minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag gezegd. Abbas komt langs op uitnodiging van de Nederlandse regering. Dat zou aanvankelijk vorig jaar juni gebeuren, maar dat bezoek ging vanwege de val van het kabinet niet door.

Rondgang

Toen Rosenthal in februari een ontmoeting met Abbas had in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, spraken ze af dat de president van de Palestijnse Autoriteit nog dit jaar naar Nederland zou komen. Abbas maakt momenteel een rondgang door Europa.

Zijn voorganger, Yasser Arafat, was enkele keren in Nederland. Eind maart 1998 ging Arafat als privépersoon op audiëntie bij koningin Beatrix. Arafat overleed in november 2004. Abbas volgde hem in januari 2005 op.

Gevoelig

Abbas zal tijdens zijn komende bezoek een toespraak houden in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Daarna zal hij met Kamerleden van gedachten wisselen. De komst van de Palestijnse voorman ligt politiek gevoelig.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie zei woensdag dat hij Abbas in elk geval zal vragen waarom diens partij, Fatah, nog altijd uit is op de vernietiging van de staat Israël.

Wilders

De ChristenUnie, de PVV en de SGP riepen het kabinet eerder dit jaar op het bezoek van Abbas op te schorten totdat duidelijk is dat de Palestijnse Autoriteit niet langer zelfmoordterroristen legitimeert en aanmoedigt.

De andere partijen in de Tweede Kamer steunden die oproep niet. PVV-leider Geert Wilders stelde in februari, toen Rosenthal en Abbas elkaar hadden gesproken, te hopen dat het bezoek van de president niet doorgaat.

Wilders zag het nut van de reis niet in en vond dat Abbas beter naar Jordanië kan gaan, omdat dat volgens de PVV-leider de Palestijnse staat moet worden.

Fatah

Fatah is overigens een gematigde Palestijnse partij die het voor het zeggen heeft op de Westelijke Jordaanoever.

De rivaliserende Hamas, die de Gazastrook bestuurt, is een radicaalislamitische beweging waarmee de Nederlandse regering geen contact wil hebben.