DEN HAAG - De commissie-Samson is geschokt door de aard, duur en frequentie van gevallen van seksueel misbruik in de jeugdzorg.

De commissie baseert dit op een analyse van 500 binnengekregen meldingen van seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen.

De voorzitter van de commissie Rieke Samson sprak woensdag op een persconferentie in Den Haag van ''zeer ernstige gevallen van seksueel misbruik die vaak jarenlang aanhielden''. Met name leidinggevenden en pleegouders maakten zich schuldig aan het misbruik.

In mindere mate was er sprake van misbruik van minderjarigen onderling. In acht op de tien gevallen gaat het om zware verkrachting volgens Samson. De plegers zijn vrijwel allemaal man.

Melding 

''Het is voor de kinderen heel lastig om melding te maken van misbruik. Zij hebben al een trauma opgelopen omdat ze uit huis zijn geplaatst en vooral in de jaren '80 werden ze vaak niet geloofd als ze vertelden misbruikt te zijn'', aldus Samson.

In twee derde van de gemelde gevallen is daar niets mee gedaan, zo blijkt uit de voorlopige rapportage. Het eindrapport van de commissie-Samson verschijnt in juli 2012.

Volgens Samson is er onder de misbruikslachtoffers nauwelijks behoefte aan financiële compensatie. ''Ze willen hun verhaal kwijt, erkenning voor wat ze is aangedaan en hopen hiermee dat anderen niet hetzelfde leed hoeven mee te maken.'' 

Jeugdzorg Nederland

Jeugdzorg Nederland vindt het verschrikkelijk dat kinderen in de jeugdzorg seksueel misbruikt zijn. Dat zei de organisatie in reactie op de bevindingen van de commissie-Samson.

In een verklaring stelt Jeugdzorg Nederland dat jeugdzorginstellingen er alles aan doen om seksueel misbruik te voorkomen.

Alle medewerkers en pleegouders worden grondig gescreend en jeugdzorg is alert op signalen van seksueel misbruik.

Praktijken

Ieder kind dat dit overkomt is er een te veel, aldus de verklaring. Maar het onderzoek van de commissie beslaat de periode 1945 tot heden.

''In die periode heeft de jeugdzorg ruim 3 miljoen kinderen geholpen. Het overgrote deel van de medewerkers en pleegouders blijft verre van dit soort praktijken.''

Jeugdzorg Nederland verleent volledige medewerking aan het onderzoek en roept slachtoffers op zich te melden bij de commissie-Samson.