DEN HAAG - De doodlopende snelweg A15 wordt van Bemmel doorgetrokken naar de A12.

Dat zijn de provincie Gelderland, de stadsregio Arnhem/Nijmegen en het Rijk overeengekomen.

De doortrekking moet het wegtransport tussen de Rotterdamse haven en Duitsland beter laten doorstromen.

Minister Melanie Schultz Van Haegen (Infrastructuur) maakte de overeenkomst woensdag bekend en sprak daarbij van ''heuglijk nieuws''.

Tol

De doortrekking, met daarin een brug over het Pannerdensch kanaal, kost 1 miljard euro. Het Rijk betaalt 385 miljoen euro, de lagere overheden 372,5 miljoen.

De rest moet worden opgebracht via tol. Dat tarief zal aantrekkelijk zijn, zodat bestuurders inderdaad voor de doortrekking kiezen en daarmee andere wegen in de regio ontlasten.

De provincie is blij met het besluit. ''Gelderland heeft lang gevochten voor de doortrekking van de A15. De economie en bereikbaarheid van de regio krijgen hiermee een enorme impuls'', aldus verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze.

Doortrekking van snelweg was ook onderdeel van het akkoord dat de nieuwe Gelderse coalitie van VVD, PvdA, CDA en D66 eerder dit jaar sloot.

Vlag

Bij de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland gaat de vlag uit, stelt voorzitter Gert-Jan Oplaat. De ondernemersorganisatie was jaren geleden de eerste die in Gelderland waarschuwde voor een ''dreigend verkeersinfarct'' bij gebrek aan nieuwe snelwegen.

Aanpassing van de N18 in de Achterhoek en verlenging van de A73 bij Nijmegen naar de A15 zijn volgens Oplaat ook hoognodig.

Eerdere plannen

Dat de verlengde snelweg A15 met een brug over het Pannerdensch Kanaal loopt is in tegenstelling tot eerdere plannen. Daarin was nog sprake van een tunnel.

De Betuwelijn loopt op dezelfde plek via een tunnel onder het kanaal door. Die duurdere keuze is destijds gemaakt omdat een brug het landschap te veel zou ontsieren.

In 2018 moet de doorgetrokken A15 gereed zijn. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO reageren eveneens verheugd en zien tolheffing als een noodzakelijk kwaad om de snelweg snel te kunnen doortrekken.