DEN HAAG - De marechaussee heeft het rechercheteam dat onderzoek doet naar de dood, vorige week dinsdag, van de 20-jarige militair van de Luchtmobiele Brigade opgeschaald naar een zogenoemd Team Grootschalige Opsporing (TGO).

Dat is gebeurd in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM), meldde een woordvoerder van de marechaussee dinsdagavond aan het ANP.

Uit sectie is gebleken dat de militair geen natuurlijke dood is gestorven. Het team van 12 rechercheurs is uitgebreid tot een team van ruim 20 opsporingsambtenaren.

Het bestaat uit tactische en technische rechercheurs en analisten. Zij moeten tot op de bodem uitzoeken wat er werkelijk is gebeurd.

De man doorliep een militair parcours voor zelfverdediging op de kaderopleiding van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Gekeken wordt of deze oefening tot zijn dood heeft geleid.

Klappen

De militair zou op het parcours zoveel klappen hebben opgelopen, dat die hem fataal zouden zijn geworden. Dat was de informatie die voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP binnenkreeg. Volgens die informatie is niet tijdig ingegrepen, hoewel de vakbondsman benadrukte dat hij dat niet kan bewijzen.

De militair werd anderhalf uur na deze zware proef onwel. Hij is uiteindelijk naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht gebracht, waar hij tevergeefs werd geopereerd.

''Deze opschaling geeft aan dat het onderzoek heel serieus wordt genomen. We willen precies weten wat er is gebeurd en wat de werkelijke oorzaak van de dood van de militair is'', verduidelijkte de zegsman van de marechaussee.

Begrafenis

Van Geffen wordt woensdag met militaire eer begraven in Meerssen (Limburg). Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag desgevraagd bevestigd.

De plechtigheden beginnen 's ochtends rond half elf met een mis in de Basiliek van Meerssen, waarna de bijzetting plaatsvindt op de algemene begraafplaats in Bunde. Daarbij worden onder andere saluutschoten gelost.