EINDHOVEN - De politie heeft bij een grote grensoverschrijdende actie tegen een drugsbende veertien mensen aangehouden in Nederland en België en een grote hoeveelheid drugs in beslag genomen.

Dat heeft de politie dinsdag laten weten.

Het onderzoek naar de bende startte begin vorig jaar in de Belgische grensstreek en breidde zich uit naar Zuidoost Brabant en Spanje. Maandag ging de politie tot actie over en waren er invallen in huizen en bedrijfspanden in België, Nederland en Spanje.

Maandagmiddag betrapte de politie in een bedrijfspand in Best een man en een vrouw op heterdaad tijdens een drugstransactie.

Daarna volgden invallen en arrestaties in onder andere Budel, Eindhoven en Valkenswaard en diverse adressen in België. In Nederland sloeg de politie acht mensen in de boeien, in België zes. In Spanje werd een huis doorzocht maar daar werd niemand gearresteerd.

Hennepkwekerijen

De politie nam in Nederland 200.000 xtc-pillen, tweeënhalve kilo cocaïne, enkele kilo's amfetamine en 250 liter GHB in beslag. Verder stuitte de politie op vier hennepkwekerijen, tientallen kilo's gedroogde hennep, acht vuurwapens, grote sommen geld, dure horloges en een stroomstootwapen.

In België werden onder meer twee hennepkwekerijen ontmanteld en vier vuurwapens gevonden.

Aan de acties deden 200 mensen van de politie in Zuidoost Brabant mee en 125 van de politie in Hasselt. Alle verdachten zitten vast.