DEN HAAG - Het ministerie van Infrastructuur & Milieu herkent de conclusies van de rekenkamers van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht over de luchtkwaliteit op hoofdlijnen.

Wel heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) maatregelen in petto die de situatie moeten verbeteren. Dat zei een woordvoerder van het ministerie dinsdag in een reactie.

''Het afgelopen jaar hebben we veel goede stappen gezet wat betreft het bestrijden van fijn stof. De bedoeling is dat we de zelfde inzet gaan doen wat betreft stikstof, waar nog uitdagingen liggen'', aldus de zegsman.

Als voorbeeld noemt hij dat er eind dit jaar een subsidieprogramma komt voor motoren die stikstofarm zijn. Daarnaast is er circa 75 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om investeringen te doen om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren.

Bijsturen

Volgens de woordvoerder is er geen reden voor vrees dat de grote steden in 2015 niet voldoen aan Europese normen voor stikstofdioxide.

''We kunnen tot 2015 gelukkig hard met elkaar aan de slag. Elk jaar kunnen we bijsturen als het erop lijkt dat we het niet halen. Daarnaast: we moeten het gewoon halen.''

GroenLinks

Oppositiepartij GroenLinks pleit voor noodzakelijke maatregelen om de luchtkwaliteit in grote steden te verbeteren. Als voorbeeld noemt de partij milieuzones voor bestelauto's, goedkoop parkeren voor schone auto's of lagere maximumsnelheden langs steden.

Dat liet GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren weten in reactie op een rapport van de rekenkamers van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht over de luchtkwaliteit.

Van Tongeren: ''Letterlijk op het moment dat de rekenkamers de noodklok luiden dat de lucht in de grote steden te lang te vies blijft, stemmen de rechtse partijen een motie van mij weg om maatregelen te nemen. Dat is cynisch, omdat het om de gezondheid van mensen gaat, maar het bedreigt bovendien toekomstige bouwprojecten.''