WASHINGTON - De Amerikaanse kindermisbruikverdachte Robert D., wiens arrestatie een grote zedenzaak in Amsterdam aan het licht bracht, komt niet op borgtocht vrij.

Robert D. blijft tot zijn rechtszaak in de cel. Dat heeft de rechter in de zaak dinsdag bekend gemaakt.

De federale rechter in Worcester, Massachusetts, noemt het bewijs tegen D. in een toelichting op de uitspraak ''substantieel, zo niet overweldigend''. De rechter denkt niet dat D. vluchtgevaarlijk is.

Computer

Robert D. uit het stadje Milford bij Boston werd begin november vorig jaar gearresteerd. Op zijn computers en harde schijven werden zo'n 27.000 beelden aangetroffen van kinderen tot tien jaar oud.

Op een van de foto's was de Amsterdamse Let Robert M. te zien met een volgens de aanklagers 1,5 jaar oude peuter.

Luier

De rechter maakt zich in zijn uitspraak met name zorgen over de gesprekken die Robert D. met onder meer Brandon J. uit Arizona voerde. Bij Brandon J. zou D. specifieke plaatjes van kinderen, bijvoorbeeld gekleed in een luier, hebben besteld.

Ook kreeg hij ondergoed van een kind toegestuurd. D. zou daar 50 dollar (ongeveer 34 euro) voor hebben betaald. Brandon J. wordt in Arizona vervolgd voor kindermisbruik. Het onderzoek naar hem loopt nog steeds.

Gevaar

De rechter vindt de gesprekken ''extreem verontrustend en veel verder gaan dan passief gedrag. Zulk gedrag is voor mij genoeg om hem een gevaar voor de gemeenschap te vinden.''

De rechter denkt dat omdat er in D.'s huis diverse computers aanwezig zijn en er niet genoeg garantie is dat hij niet opnieuw in de fout gaat, gegeven zijn ''langdurige obsessie'' met jonge kinderen.

Robert D. heeft de beschuldigingen eerder ontkend.

Lees alle berichten over de Amsterdamse zedenzaak op onze special