ROTTERDAM - Het RIVM gaat een onderzoek uitvoeren naar 21 overlijdensgevallen in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Dat heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt. De patiënten waren besmet geraakt met de resistente Klebsiella bacterie.

Het recente onderzoek wordt gestart naar aanleiding van de resultaten van een ander onderzoek naar de bacterie waar het Rotterdamse ziekenhuis al enige tijd mee kampt. Volgens artsen van het ziekenhuis is het niet aannemelijk dat de bacterie de doodsoorzaak is geweest van de patiënten, die met ernstige aandoeningen waren opgenomen in het ziekenhuis.

Intensive care

Uit het onderzoek blijkt dat 47 patiënten van het ziekenhuis besmet zijn met de bacterie van wie er acht nog in het ziekenhuis liggen. Twee van hen liggen op de intensive care (IC). Alle acht patiënten worden geïsoleerd.

Begin deze maand maakte het ziekenhuis bekend dat het op de intensive care (IC) te maken heeft met de multiresistente Klebsiella bacterie. Het ziekenhuis besloot toen met de RIVM en de GGD een onderzoek uit te voeren. Er zijn in totaal 750 mensen getest. Er blijken geen medewerkers besmet te zijn.

Het ziekenhuis probeert de bacterie onder controle te houden door patiënten te testen wanneer ze worden opgenomen en wanneer ze worden ontslagen. Er worden geen operaties afgelast wegens de bacterie.